Επί κεφαλής

Ο σχεδιασμός και η σχεδίαση της γραμμής των μαλλιών είναι μία από τις πιο σημαντικές, αν όχι η πιο σημαντική, ενέργειες για όσους επιθυμούν μεταμόσχευση μαλλιών με φυσικό και αληθινό αποτέλεσμα - αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο προγραμματισμός των μεταμοσχεύσεων πρέπει να πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο ιατρό και όχι από κάποιον άλλο.

Το έχουμε αναφέρει προηγουμένως και θα συνεχίσουμε να τονίζουμε τη σημασία του: ο σωστός σχεδιασμός της γραμμής των μαλλιών είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν εάν μια μεταμόσχευση μαλλιών θα φανεί τελικά απολύτως φυσική ή θα έχει τεχνητή εμφάνιση που μπορεί να αναγνωριστεί από απόσταση.

Προκειμένου να επιτευχθεί ένα φυσικό και επιτυχημένο αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός και η σχεδίαση της γραμμής των μαλλιών πρέπει να πραγματοποιείται από γιατρό εξειδικευμένο στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών και όχι από κάποιο βοηθό ή σύμβουλο, όπως γίνεται σε άλλες κλινικές.
Είναι επίσης σημαντικό το ίδιο το σχέδιο να είναι ακριβές και να ελέγχεται αρκετές φορές από τον ιατρό, ο οποίος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ολόκληρο το σχεδιασμό της μεταμόσχευσης και "υπογράφει" το αποτέλεσμα.

Καμία μεταμόσχευση δεν είναι ίδια

Προκειμένου μια μεταμόσχευση να φαίνεται απολύτως φυσική, πρέπει να προσαρμοστεί για τον ασθενή ξεχωριστά, καθώς υπάρχουν πολλά προσωπικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Επομένως, πρώτα απ' όλα, ο γιατρός πρέπει να καθίσει με τον ασθενή, να πάρει ιατρική συνέντευξη, να ελέγξει ότι δεν υπάρχει τίποτα στο υπόβαθρό του που να τον εμποδίζει να λάβει θεραπεία και να αποφασίσει τα πάντα για τη μεταμόσχευση από το Α στο Ω.
Δυστυχώς, όμως, δεν λείπουν οι γιατροί που λόγω, ανυπομονησίας ή έλλειψης χρόνου, σχεδιάζουν μόνο κατά το ήμισυ (αν όχι καθόλου) και αφήνουν κάποιον άλλο να τελειώσει τη δουλειά.

Από τη αρχική διαδικασία σχεδιασμού της μεταμόσχευσης και ειδικά της σχεδίασης της πρόσθιας γραμμής των μαλλιών, μπορούμε να λάβουμε πολλές προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή, οι οποίες θα βοηθήσουν στη διαδικασία μεταμόσχευσης: τον αριθμό των τριχοθυλακίων για συγκομιδή, τον τρόπο κατανομής τους σε διαφορετικές περιοχές του κεφαλιού και τον καθορισμό προτεραιοτήτων, την επιλογή της κατάλληλης λεπίδας για τον τύπο τρίχας, το πάχος της και τον πλήρη εναρμονισμό των προσδοκιών με τον ασθενή σχετικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Επιπλέον, εξετάζοντας σωστά το οικογενειακό ιστορικό και διερευνώντας τη κληρονομικότητα του ασθενή, ένας επαρκώς καταρτισμένος γιατρός μπορεί να αξιολογήσει το μέλλον του και εάν μπορεί να χρειαστεί επιπλέον μεταμοσχεύσεις στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.

Κλίμακα Norwood: ταυτοποίηση και προσδιορισμός του τύπου αλωπεκίας

Συνήθως, το κεφάλι χωρίζεται σε τρεις περιοχές εμφύτευσης: Α, πρόσθια γραμμή μαλλιών, Β, μεσαία περιοχή και C, κορώνα ή κορυφή, που είναι το πίσω μέρος. Η απόφαση για τις κατάλληλες «ζώνες πυκνότητας» για κάθε περιοχή είναι κρίσιμη προκειμένου να επιτευχθεί σωστή κατανομή των τριχοθυλακίων για βέλτιστα αποτελέσματα.

Προκειμένου να παραχθεί μια σωστή κατανομή που θα μας δώσει ένα φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα, αξιοποιώντας παράλληλα βέλτιστα τον υπάρχοντα αριθμό τριχοθυλακίων, είναι σημαντικό πρώτα απ' όλα να προσδιορίσουμε τον τύπο της αραίωσης. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται η κλίμακα Norwood, η οποία ταξινομεί τους τύπους και τα στάδια της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής διαγνώστηκε 3-3,5 στην κλίμακα Norwood, θα μπορούσε να προσδιοριστεί ότι έχασε περίπου 5.000 τριχοθυλάκια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αράιωσης. Αντίθετα, οι ασθενείς που βρίσκονται περίπου 6 στην κλίμακα Norwood έχουν ήδη χάσει μεταξύ 10.000 και 12.000 τριχοθυλάκια.
Για να διαγνώσετε τον εαυτό σαας και την κατάσταση αραίωσης σας, μπορείτε να ανατρέξετε στη γραμμή διαγραμμάτων Norwood, σύμφωνα με την οποία προσδιορίζεται η κατάσταση αράιωσης κάθε ασθενούς και μπορεί να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, σε καταστάσεις Norwood 5 και άνω, δεν είναι δυνατόν να στρέψετε τον τροχό εκατό τοις εκατό προς τα πίσω και να αποκαταστήσετε την ποσότητα των μαλλιών που χάθηκαν. Ωστόσο, μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και σωστής κατανομής των τριχοθυλακίων, είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλή κάλυψη και βέλτιστη πυκνότητα, με στόχο συνήθως να παραχθεί μια γραμμή μαλλιών (η οποία είναι στην πραγματικότητα αναπόσπαστο μέρος του προσώπου) στη μέγιστη πυκνότητα. Όσο προχωρούμε πιο πίσω, στις ζώνες Β και Γ, Η πυκνότητα θα μειωθεί σταδιακά και τα πίσω μέρη θα έχουν χαμηλότερη πυκνότητα.

Αυτή η «στρατηγική διασπορά» επιτρέπει φυσικά και καλά αποτελέσματα, παρόλο που οι ποσότητες των χαμένων μαλλιών είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα μεταμοσχευθούν.

Η σημαντική σημασία του σχεδιασμού της πρόσθιας γραμμής των μαλλιών

Πρώτα απ 'όλα, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εντελώς φυσική εμφάνιση που θα ταιριάζει στην τρέχουσα ηλικία του ασθενούς καθώς και στις μελλοντικές ηλικίες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μεταμοσχευμένα μαλλιά είναι μόνιμα και δεν θα πέσουν ποτέ, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, γι' αυτό είναι σημαντικό να φαίνονται φυσικά ακόμη και στην ηλικία των 70-80 ετών.

Δεύτερον, βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός των τριχοθυλακίων είναι επαρκής για μια πλήρη και πυκνή γραμμή μαλλιών, προσπαθώντας παράλληλα να μην μειώσετε την πυκνότητα των άλλων τμημάτων που απαιτούν αποκατάσταση.
Μια γραμμή που είναι πολύ χαμηλή μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή πυκνότητα - οποιαδήποτε μείωση της γραμμής ακόμη και κατά μισή ίντσα μπορεί να μας κοστίσει μια 1.200 έως 1.500 τριχοθυλάκια, που θα λείψουν από τη μέση ή την κορώνα, ενώ η χαμηλή πρόσθια γραμμή μπορεί να καταλήξει να φαίνεται λανθασμένη ή και αφύσικη.

Οι κροτάφοι και μια στρογγυλεμένη γραμμή πρέπει να διατηρούνται στο σωστό βαθμό, διατηρώντας τη φυσική δομή που είχε ο ασθενής πριν από την αραίωση. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός θα πρέπει να διεξάγει εξέταση που θα καθορίσει πού τελειώνουν οι μύες του μετώπου και θα αποφύγει την εμφύτευση των μαλλιών πάνω τους με κάθε κόστος, αλλιώς θα έχει ένα αφύσικο αποτέλεσμα και την εμφάνιση ενός "κεφαλιού γηπέδου γρασιδιού" που μπορεί να προκληθεί από πολύ μεγάλη κατανομή ενός δεδομένου αριθμού τριχοθυλακίων.
Επιπλέον, όταν εμφυτεύονται μαλλιά στους μύες του μετώπου, όταν μιλάτε, τα μαλλιά θα κινούνται μαζί με το στόμα και τις εκφράσεις του προσώπου σας.
Αυτό θα φαίνεται κακό και τεχνητό, γι΄αυτό ένας εξειδικευμένος γιατρός δεν θα εμφυτεύσει ποτέ μαλλιά στους μυς του μετώπου.

Προσδιορισμός ζωνών πυκνότητας και διασποράς τριχοθυλακίων

Είναι ευθύνη του γιατρού να καθορίσει πολλά άλλα θέματα πριν εισέλθει στη αποκατάσταση: την πορεία της μεταμόσχευσης, τις περιοχές διασποράς ανάλογα με την πυκνότητα, τις θέσεις συγκέντρωσης των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή και τον τρόπο ενσωμάτωσης των τριχοθυλακίων από την γενειάδα, το σωστό ζιγκ-ζαγκ της πρόσθιας γραμμής και πολλά άλλα.

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα στον σχεδιασμό της γραμμής μαλλιών είναι η εργασία με μαλακά και παχιά μεμονωμένα μοσχεύματα που εναλλάσσονται στην κύρια γραμμή, έτσι ώστε να μην δημιουργείται η εμφάνιση αφύσικων ομάδων μαλλιών, ή αυτό που ονομάζεται τρίχα κούκλας στην επαγγελματική γλώσσα.
Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός αδύναμων μαλλιών) με δυνατά μαλλιά είναι κρίσιμος για την πρόληψη της τεχνητής - αφύσικης της γραμμής.

Όπως αναφέρθηκε, η πρόσθια γραμμή πρέπει συνήθως να τραβηχτεί όχι πολύ χαμηλά και μόνο πάνω από τους μυς του μετώπου.
Επιπλέον, η γραμμή δεν μπορεί να σχεδιαστεί ως ευθεία γραμμή, αλλά μάλλον σε στρογγυλεμένο σχήμα V.
Θυμηθείτε ότι όταν ο στόχος είναι μια φυσική και αυθεντική γραμμή μαλλιών, πρέπει να διατηρηθούν ασύμμετρες αποκλίσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί μια «ευθεία» και τεχνητή πρόσθια γραμμή μαλλιών.
Προκειμένου να επιλέξουν τον τύπο των τριχοθυλακίων που χρειάζονται και τη θέση τους, οι εξειδικευμένες κλινικές θα πραγματοποιήσουν ταξινόμηση χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μικροσκόπιο. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και κοστίζει περισσότερα χρήματα, αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Τονίζουμε και πάλι - ότι ο προγραμματισμός της μεταμόσχευσης πρέπει να γίνει από τον υπεύθυνο γιατρό που υπογράφει τη θεραπεία σας, καθώς είναι το μόνο άτομο που είναι τελικά υπεύθυνο για τη έκβαση της επέμβαση σας και τα μαλλιά σας είναι επίσης η επαγγελματική του επιβράβευση.
Ένας υπεύθυνος γιατρός θα καθίσει μαζί σας, θα σας μιλήσει, θα σας εξετάσει, θα οργανώσει και θα σχεδιάσει ολόκληρη τη θεραπεία από το Α έως το Ω.
Οι ομάδες εργασίας στην συνέχεια θα εκτελέσουν επακριβώς σύμφωνα με το σχεδιασμό του γιατρού, ακριβώς όπως ένας αρχιτέκτονας που επιβλέπει τις ομάδες που εκτελούν τις επαναλαμβανόμενες τεχνικές εργασίες.

Related Posts

Νέα ελπίδα για όσους πάσχουν από τριχόπτωση: Καινοτόμος τεχνολογία μεταμόσχευσης μαλλιών από μια κλινική στην Κωνσταντινούπολη προσφέρει πρωτοφανή αποτελέσματα και δεν είναι τόσο ακριβή όσο νομίζετε!

Μπορείτε πραγματικά να επαναφέρετε τη γραμμή των μαλλιών σας σε αυτό που ήταν; Αυτή η κλινική στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας

Read More